DEEPLACE.MD

Informatia de contact

Bulevardul Negruzzi 2, et.6, MD 2001, Chisinau, Moldova

Noutati

03.04.2009

"Cartea Alba a dezvoltarii sectorului IT din Moldova"

2 aprilie 2009 in cadrul expozitiei "Cominfo 2009" a fost organizata o masa rotunda cu tematica "Serviciile On-line: declaratii fiscale pe Internet".
Din momentul lansarii sistemului "E-declaratii" au fost depuse 54 declaratii de catre persoanele juridice si 9 de persone fizice.
Participantii la eveniment au fost de parere ca taxa de obtinere a cheilor electronice si a dispozitivelor de semnatura digitala indeparteaza de la sistem persoanele fizice. De asemenea, este complexa si procedura de obtinere a semnaturii digitale. Potrivit unor participanti la masa rotunda, statul trebuie, partial sau in totalitate, sa subventioneze emiterea cheilor electronice, precum si a dispozitivelor de semnatura digitala. De asemenea, este necesara scutirea de plata a a persoanelor fizice din contul agentilor economici, care dispun de mai multe resurse.
Participantii la masa rotunda au sugerat simplificarea procedurii de inregistrare in sistemul "E-declaratii" prin acordarea in mod automat de nume de utilizator si parola la obtinerea cheii electronice publice si a dispozitivului de semnatura digitala.
Proiectul "E-declaratii" a fost initiat de catre PNUD si Guvernul Republicii Moldova, care a investit 50% din suma necesara - aproximativ 2 milioane de lei. De asemenea, PNUD a acordat asistenta tehnica la punerea in aplicare a sistemului. Pentru a trimite rapoarte fiscale prin Internet, persoanele fizice si cele juridice trebuie sa obtina certificatul de cheie publica in Centrul de certificare a cheilor publice pe linga intreprinderea de stat "Centrul de telecomunicatii speciale".